پیشرفت های صنعت چاپ تا قرن بیستم
توضیحات:
-
به نام خدا
چاپ سنگی یا طرح نگاری یا همان لیتوگرافی (Lithographie) اولین گونه ای از چاپ است که در زمان قدیم به صورت رایج از این روش استفاده می شده است. فن چاپ سنگی، در قرن هجدهم میلادی توسط "آلویس سفندلر" اختراع و از کشور روسیه وارد ایران شد و از حدود سال 1240 هجری قمری (1824 میلادی) در برخی از شهر های مهم ایران رواج یافت. در قدیم الایام چاپ سنگی نوعی چاپ مسطح بوده که در آن از سنگ آهک استفاده میشده است. بدین ترتیب که نوشته یا تصویر را به روی سنگ منتقل میکردند (در زمان های قدیم تر روی سنگ نقاشی می نمودند) و با استفاده از روشهای شیمیایی آن را برجسته مینمودند و سپس این تصویر بارها روی کاغذ چاپ میشده است. در حال حاضر با توجه به پیشرفت تکنولوژی و پیدایش انواع ماشین های چاپ، روش های چاپ بسیار دگرگون شده است و لیتوگرافی امروزی دستخوش تغییرات و تجربیات چند صد ساله است.
چاپخانه ما برخی از پیشرفت هایی که در صنعت چاپ رخ داده است را از زمان ابداع ماشین گوتنبرگ تا قرن بیستم را با استفاده از منابع معتبر موجود جمع آوری کرده است که مشخصات و ویژگی های هر یک از آنها به شرح زیر می باشد:
- حدود ۱۴۹۰ میلادی روشهای مختلف اسیدکاری روی صفحات فلزی شکل گرفت. سال ۱۵۵۰ اولین لنز توسط شخصی به نام "کاردون" که تابعیت ایتالیایی داشت، ساخته شد. "آلومیس زنه فلدر" در سال ۱۷۹۶ میلادی روش لیتوگرافی را ابداع نمود که با توجه به همین موضوع، وی به مخترع چاپ سنگی شهرت دارد.
- حدود سال ۱۷۹۹ تا ۱۸۰۰ "اوبی" رو در شهر پاریس اولین دستگاه کاغذسازی را اختراع کرد که در سال ۱۸۲۰ میلادی دستگاه های کاملتری از آن نمونه ساخته شد.
- در سال ۱۸۱۱ میلادی اولین ماشین سیلندری لترپرس که با کمک نیروی بخار کار میکرد توسط شخصی آلمانی به نام "کونیک" ساخته شد.
- در سال ۱۸۱۸ میلادی با همکاری شخصی به نام "باور" ماشین چاپ سیلندری مضاعف ساخته و عرضه گردید که پشت و روی کاغذ در این دستگاه به چاپ می رسید.
- در سال ۱۸۲۲ میلادی فردی به نام "ویلیام چرچ" اولین ماشین حروفچینی را به ثبت رساند.
- در سال ۱۸۲۵ میلادی "نیس فورنیس" تهیه فرم چاپ روی صفحههای فلزی از جمله مس را به روش فتومکانیکی ابداع کرد و با ساخت پرس دستی نمونه هایی تکثیر نمود.
- در سال ۱۸۴۴ میلادی فردی به نام "ریچارد هو" در ایالات متحده امریکا ماشین چاپ رتاتیو را به ثبت رساند.
- در سال ۱۸۵۰ میلادی "ژیلوت" اسیدکاری روی فلز را به صورت کاملا چشمگیر تکامل بخشید.
- در سال ۱۸۵۱ "اسکات آرشر" روش کلودیوم مرطوب (شیشه ی نگاتیو) را ارائه نمود.
- در سال ۱۸۵۹ "هنری جیمز" در کشور انگلستان با روش فتوشیمی گرافی کلیشه زیر را ساخت.
- در سال ۱۸۶۶ میلادی در ایالات متحده آمریکا اولین ماشین چاپ با کاغذ رول توسط فردی که نام آن مشخص نیست، به ثبت رسید.
- در سال ۱۸۷۰ اولین دوربین نوسانی ریلی توسط فردی با نام "موس" ساخته شد.
- در سال ۱۸۷۴ میلادی "کارل کلیچ" اهل کشور چک با استفاده از نوعی کاغذ کاربن، تهیهٔ فرم را بهبود بخشید و سرعت چاپ توسط آن را افزایش داد.
- در سال ۱۹۱۰ اولین ماشین هلیوگراور با استفاده از تیغه ی دکتر بلید شروع به کار کرد.
- در سال ۱۹۱۲ ماشین چاپ پشت و رو زن افست توسط "کاسپار هرمان" طراحی و ساخته شد (کاغذ به صورت لوله ای در آن استفاده می شده است).
- در سال ۱۹۱۲ "شرکت رولند" ماشین چاپ افست با سه سیلندر مساوی را تولید کرد.
- در سال ۱۹۵۰ میلادی سیستم حروفچینی منوفتو (تکامل یافته منوتایپ) اختراع شد.
- در سال ۱۹۶۵ میلادی "دکتر هل" با ارائه سامانه ای نوین و ساخت دستگاه اسکنر تحول بزرگی در حروفچینی و فتولیتوگرافی به وجود آورد.
- در سال ۱۹۷۶ اشعهٔ لیزر در دستگاه های فتولیتوگرافی و حروف چینی به کار گرفته شد.