صنعت کاغذ و مقوا

توضیحات:

  • کاغذ های کاهی و یا بازیافتی؛ به این کاغذها، کاغذ نخودی نیز می گویند. رنگ این کاغذ اولین ویژگی منحصر به فرد آنهاست کاغذ های کاهی را به رنگ های قهوه ای روشن تا کرم در بازار می بینیم. این کاغذ ها یا ضخیم یا بسیار نازک هستند. کاغذ هایی که ضخیم هستند معمولاً از کاغذ های بازیافتی به دست آمده اند و کاغذهای نازک که ۶۰ گرمی هم به آنها گفته می شود همان کاغذ هایی هستند که بیشتر به عنوان کاغذ های چرک نویس از آنها استفاده می شود. این کاغذ ها به لحاظ زیست محیطی عالی هستند چون در تولید آنها کمترین میزان درخت قطع می شود زیرا عمدتا بازیافتی هستند و اگر هم بازیافتی نباشند از الیاف گیاهی مانند نیشکر و یا پنبه درست شده اند. این کاغذ ها کمترین آسیب را به چشم وارد می کنند زیراکه بازتاب نور از سطح این کاغذ ها بسیار پایین است.

    کاغذ های سفید تحریر؛ عمده کتابهایی که هم اکنون در بازار کتاب هستند از کاغذ سفید تحریر درست شده اند. این کاغذها به صورت ۷۰ یا ۸۰ گرمی وارد بازار می شوند و در سایزهای A3، A4، A5 و … در بازار موجود است. برای تولید این کاغذ ها عمدتاً باید درخت قطع شود و بازتاب نور نیز در این کاغذها بالاست که همین امر موجب می شود چشم ما در هنگام مطالعه اذیت شود.

    کاغذهای گلاسه؛ برعکس دو نوع کاغذ مطرح شده ، این کاغذ عمدتاً برای طراحی جلد کتاب، کارت ویزیت، کاتالوگ، پوستر و مانند اینها استفاده می شود. از این کاغذ برای صفحات کتاب استفاده نمی شود.

    بر روی این کاغذ مطلب زیادی نمی نویسند و اغلب برای مواردی استفاده می شود که قرار است نوشته های کمی منتشر شود. این کاغذ بیشترین بازتاب نور را دارند و در مقایسه با دو نوع دیگر کاغذ بیشترین آسیب را به چشم می زند.

    در کنار تمام انواع کاغذی که به آن اشاره کردم نوع دیگری کاغذ وجود دارد که این روزها برای انتشار کتاب های سبک استفاده می شود این نوع کاغذ که از آن با عنوان کاغذ کتاب یا بالکی یاد می کنیم از آن در برخی انتشاراتی ها استقبال شده است تا حدی که برخی انتشاراتی های بزرگ و مطرح هم از کاغذ بالکی برای انتشار کتاب هایشان استفاده می کنند. این نوع کاغذ حتی برای انتشار قرآن هم استفاده شده است اما این کاغذ چه ویژگی خاصی دارد که در کتاب های سبک از آن استفاده می شود:

    کاغذ بالک برای مطالعه بهتر و راحت تر کتابها طراحی شده است و قیمت مناسبی هم در بازار دارند. معروفترین کاغذ بالک، از سوئد به کشور وارد می شود و به کاغذ بالکی سوئدی معروف هستند. این کاغذ در دو رنگ طبیعی کرم و طوسی تولید می شود. کاغذ بالک علاوه بر اینکه رنگ مناسبی برای مطالعه (رنگ چوب) دارد،برای سفید شدن کاغذ از مواد شیمیایی استفاده نمی شود.

    ضخامت کاغذ بالک از کاغذ های عادی بیشتر است. فرآیند شیمیایی روی آن انجام نمی شود و به صورت مکانیکال تولید می شود. در نتیجه دوباره به چرخه طبیعت بازمی گردد و محیط زیست را آلوده نمی کند. . این کاغذ های معروف به کتاب سبز دارای نشان استاندارد محیط زیستی بین المللی (FSC) است. امکان کپی کردن کتاب از روی این کاغذ بسیار سخت است.

    کاغذ بالکی علاوه بر چاپ کتاب، در موارد دیگری همچون چاپ اوراق اداری، پاکت، سربرگ و تبلیغات نیز کاربرد دارد. سطح این کاغذها صاف و بدون پرز است.جالب است که این نوع کاغذ از کپی کردن کتاب جلوگیری می کند.

    اگر بخواهیم مقایسه ای میان ضخامت کاغذ بالک با کاغذ تحریر داشته باشیم باید گفت «کاغذ تحریر عادی اندونزی با وزن ۷۰ گرم، ضخامتی معادل ۹۰ تا ۹۵ میکرون دارد؛ در حالیکه کاغذ بالک ۵۵ گرمی، ضخامتی بین ۱۰۰ تا ۱۱۰ میکرون دارد، همچنین کاغذ بالکی ۶۰، ۷۰ و ۸۰ گرمی به ترتیب ضخامتی بین ۱۱۰ تا ۱۲۰ میکرون، ۱۲۶ تا ۱۴۰ میکرون و ۱۴۴ تا ۱۶۰ میکرون دارند»

    در بسیاری از کشور های اروپایی و آمریکا تنها از این نوع کاغذ استفاده می شود. گزارش ها نشان می دهد تقریبا ۱۰۰ درصد کتاب های رمان یا خطی روی کاغذ بالک چاپ می شوند. رنگ زرد چوبی کتاب به همراه ضخامت زیاد آن در حالی که وزن پایینی دارد؛ باعث می شود از مطالعه لذت ببرید و حس خوشایندی داشته باشید.

    دو هفته پیش وزارت صنعت،‌ معدن و تجارت نامه‌ای به وزارت فرهنگ ارشاد اسلامی ارسال کرد و در آن نامه خواستار افزایش تعرفه واردات کاغذ چاپ،‌ تحریر و روزنامه از پنج درصد به ۱۰ درصد شد، افزایش قیمتی که می‌تواند در آینده‌ای نزدیک بر قیمت نهایی اغلب کالاهای فرهنگی تاثیر سوء بگذارد.

    این در حالی است که در دو سال گذشته نیز این درخواست از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت طرح شده بود اما مصرف‌کنندگان کاغذ که بیش از ۳۰ گروه صنفی (از جمله ناشران، اهالی مطبوعات، چاپخانه‌داران و صاحبان صنایع مختلف) با ارسال نامه به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، خواستار رسیدگی و جلوگیری از افزایش قیمت شدند که با موافقت وزیر وقت همراه بود.

    غلامرضا شجاع، نماینده مصرف‌کنندگان کاغذ با اعلام این خبر، گفت:‌ به دنبال ارسال نامه وزارت صنعت، معدن و تجارت به وزیر ارشاد، صبح امروز نامه‌ای را به نمایندگی از مصرف‌کنندگان کاغذ برای وزیر ارسال کردم و در آن از وزیر خواستم که مانند دو سال گذشته در کنار مصرف‌کنندگان قرار گیرد.

     


  • تهیه و تنظیم توسط نَما نِما
    تماس : 09133025634
    انتشار مطلب در :