بسته بندی عسل
توضیحات:
-
به نام خدا
ویژگی مهم عسل آن است که این مادهٔ طبیعی به دلیل دارا نبودن آب، شرط دوری از رطوبت، در مدت طولانی فاسد نمیشود. برای نگهداری بعضی مواد به دور از فساد هم از آن استفاده میشود مثلاً شاهتوت را با آن مخلوط میکنند و هر چند روز یک بار آن را وارونه میکنند تا عسل به همه جای آن برسد و بدین طریق شاهتوت تا یک سال فاسد نمیشود. دیگر آنکه این ماده فقط در صورتی ارزش غذایی خود را از دست میدهد که بیش از ۶۰ درجه حرارت ببیند. عسل تنها ماده غذایی طبیعی است که فاسد نمیشود.
تولید عسل از جمعآوری شهد گیاهان آغاز میشود. به اینصورت که زنبور عسل شهد شیرین را از جام گلها جمع مینماید وبا تغییر ساختار آنها، آنها را به شکل محلولی عالی، غلیظ و پرانرژی درمیآورد. زنبور عسل شهد گیاهان را در هنگام جمعآوری، به طور موقت در عسلدان خود جمع میآورد و در هر نوبت پرواز برای جمعآوری شهد، حدود ۴۰ میلیگرم شهد را به کندو حمل میکند. زنبور مزرعه موقع برگشت و حمل شهد به کندو، در بین راه مقداری از آب شهد را جذب، و سپس از کلیهها دفع میکند. مقداری دیاستاز diastase از نوع اینورتاز invertase (که تجزیه کننده مواد قندی ست) از جداره عسلدان ترشح و به شهد میافزاید. کارگر مزرعه، این شهد یا به اصطلاح عسل نارس را در داخل سلولها قرار میدهد و دوباره جهت جمعآوری به سوی کشتزارها و سرچشمهها برمیگردد.
هنوز ثابت نشدهاست که زنبور عسل میخوابد، بنابراین طول شب فرصت خوبی است برای به قوام آوردن عسل، به این ترتیب که در هنگام شب شهدهای ذخیره شده را دوباره از انبارهای سلولها میمکند و به سلولها برمیگردانند. در هر نوبت مکیدن و برگرداندن، مقداری دیاستاز به شهد میافزایند و به عکس کمی از آب اضافی شهد را به کمک جدارههای عسلدان جذب میکنند. این عمل، تا به قوام رسیدن عسل توسط زنبورانی که این وظیفه را به عهده دارند، آن قدر ادامه مییابد تا شهد به مایع غلیظ قوام یافتهای که معمولاً دارای ۱۷ تا ۶/۱۸ درصد آب است تبدیل گردد.
بسته بندی عسل
برای حفظ قدرت ضد میکروبی عسل باید آن را در مکانی تاریک و یا در ظرف شیشه ای مات یا تیره خارج از یخچال نگه دارید. نگهداری عسل در ظروف فلزی برای مدت طولانی مناسب نیست. بدین منظور امروزه بسته بندی عسل به شکل های جذاب و خلاقانه و مناسب جهت نگهداری رو به افزایش است. تولید کننده ها در پی طراحی نوین برای بسته بندی عسل هستند و حتی برای آسان سازی شرایط نگهداری و زیبایی ظاهری بیشتر از جعبه مقوایی استفاده می کنند. مزیت جعبه ها این است که می توان ظرف را در آن ها قرار داده و درب ان را بست تا نور و گرما به عسل نرسد. تصاویر زیر نمونه هایی از ظرف های نگهداری عسل هستند که علاوه بر زیبایی ظاهری کیفیت محصول را نیز حفظ می کنند.
بررسى این مسئله که محتواى یک بسته به راحتى مى تواند شناسایى شود در طراحی بسته بندی محصولات حائز اهمیت مى باشد. زیرا وقتى فرد وارد یک فروشگاه مى شود با سیل عظیمى از بسته ها با رنگ ها و اندازه هاى مختلف روبرو مى شود. گرافیک در بسته بندى مى تواند مهم ترین عامل در شناسایى محتواى یک بسته مى باشد که با کمک گرفتن از رنگ ها، فرم، بافت، گشتالت، سمبل ها و غیره مى توان به شناسایى سریع تر محتواى یک بسته کمک نمود. عسل محصولى است گرانبها که نیازمند ارائه بسته بندى در خور ارزش و کیفیت این محصول است.
دکتر خامسی پور سرپرست اداره نظارت بر بهداشت عمومی و مواد غذایی اداره کل دامپزشکی استان اصفهان، از ضرورت ساماندهی تولید، بسته بندی و عرضه عسل در راستای احترام به حقوق مصرف کننده خبر داد.
دکتر خامسی پور در این خصوص گفت: متاسفانه متولی مشخصی جهت نظارت بر روند تولید و بسته بندی عسل مشخص نگردیده و با توجه به بلاتکلیفی این محصول بین سازمان غذا و دارو، سازمان دامپزشکی و سازمان استاندارد، نظارت صحیح و جامعی بر چرخه تولید،بسته بندی و توزیع این ماده غذایی با ارزش انجام نمی گیرد.
وی در خصوص مسئولیت هایی که هر سازمان دارد بیان داشت: در زمان عرضه عسل در داخل کشور، تاییدیه سازمان غذا و دارو و استاندارد کافی می باشد، ولی جهت صادرات عسل به خارج از کشور، گواهی سلامت دامپزشکی برای هر محموله مورد نیاز می باشد.
دکتر خامسی پور در ادامه با اشاره به تشکیل جلسات مستمر به محوریت دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اصفهان در خصوص ساماندهی تولید، بسته بندی و عرضه عسل ، تصریح کرد: در جلسه اخیر که با حضور نماینده اتحادیه تعاونی زنبورداران استان و اداره کل دامپزشکی استان در محل معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان برگزار گردید، درخصوص تدوین طرح ساماندهی و نشان دار کردن زنبورستان های استان و اجرای طرح رهیابی عسل از زنبورستان ها تا واحدهای بسته بندی و توزیع عسل، بحث و تبادل نظر گردید.